Accendo > Publikované > Adobe PDF DRM - odblokovanie

Autor:                  Libor Bešenyi

Dátum:                2013/04/17

Zmena:                                -

Adobe PDF DRM – odblokovanie

Moje prvé stretnutie s DRM

Manželka je lekárka. K atestácii potrebuje kopec drahých kníh. Atest trvá niekoľko rokov a manželka potrebovala knihu, ktorú Grada nemienila dotlačiť, neexistuje nikde na skladoch a požičanie z knižnice na niekoľko rokov nie je jednoduché.

Našťastie Martinus mal možnosť kúpiť knihu v elektronickej podobe. Videl som tam PDF a tak reku poďme na to. Prvá sranda je v cene. Rozdiel medzi tlačenou verziu a elektronickou bol 4e v prospech elektronickej! Takže 400 strán knižnej väzby evidentne nestojí tak veľa, ako by si človek myslel z cien kníh v obchode... Ale to nie je podstatné.

Celý problém nastal v tom, že som odignoroval pojem DRM. Namiesto PDF som dostal nejaký shortcut súbor s prílohou ACSM. Zistil som, že to DRM hrá celkom vážnu rolu... Na to si treba podľa návodu Martinusu stiahnuť a nainštalovať Adobe Digital Edition program. Začal som vetriť poriadne problémy. Po nainštalovaní a verifikovaní počítača, som si mohol v knihe listovať... WTF?! Software hrozný – nedalo sa navigovať ani cez obsah, len PG-UP / DOWN. Ani som neskúšal inštalovať na manželkinom notebooku ten istý software, ale možno by jej to ani nešlo, keďže kniha už bola „stiahnutá“  ku mne.

Taktiež som neskúšal, či pri vypnutom internete ten program funguje. Proste kúpili niečo, čo bolo pre nás nepoužiteľné... V notebooku si nemôže písať poznámky, podčiarkovať text a hlavne nemôže s notebookom chodiť po celom svete. Vyzeralo to na vyhodených niekoľko desiatok eúr, s tým, že sa bude musieť kniha od niekoho požičať (už začarbaná niekým iným) a prefotiť.

Toto ma riadne vytočilo. Tú knihu nechcem predávať a normálne som si ju kúpil. Tak prečo ma takto buzeruje nejaký vydavateľ či distribútor? Samozrejme rozumiem o čo tu ide, ale ak si kúpim papierovú knihu, kto mi zakáže ju prefotiť? Proste tento formát sa mi zdá úplne na hovno!

Crackujeme

Nechcem, aby sa toto bralo ako návod na zneužívanie autorských práv. Nech to slúži na osobné / študentské účely, tak ako mne.

Na internete som našiel hneď kopu utilít, ktoré dokázali DRM „prefotiť“ do riadneho PDF. Každá stála 20 – 70 dolárov. To mám ako zase zaplatiť, aby som potom zaplatil za tlač? Tak tá kniha by vyšla veľmi draho...

Našťastie som našiel free vec, ktorá pekne vytvorila štandardne PDF (prenositeľné a „tlačiteľné“). Treba si ale nainštalovať Python:

http://www.activestate.com/activepython/downloads

Potom doplnok do Pythonu:

http://www.voidspace.org.uk/python/modules.shtml#pycrypto

Odtiaľ si stiahnuť:

https://docs.google.com/uc?id=0B1RFqlqanR9FbWtVZUx4c2RjMkU&export=download

Ja som použil verziu 6.0.4. na s Pythonom pre Win 7 64b (Pro).

Potom som išiel do Adobe fasa readera a v menu zvolil browse. V podstate sa dá tento priečinok manuálne nájsť tu:

C:\Users\???\Documents\My Digital Editions\???.pdf

Takže som sa dostal predsa len k PDF, ktoré ale žiadalo heslo, čo mi ale samozrejme Martinus (Grada) neposlal, lebo ma okamžite považuje za zlodeja. Skúšal som ACSM súbor, ale to som vzdal, neviem ako to funguje, ale asi to bude online služba s ktorou má vydavateľ zmluvu a teda to heslo nie je validované na klientovi (lokálne), ale na serveri.

Takže som rozbalil ten DeDRM program. V adresári pre Windows je jeden BAT súbor. Ten som spustil. Prvý riadok som mal predvyplnený, ten som nechal tak. Vyplnil som Output Folder na D:\ (tam som presunul aj ten bloknutý PDF súbor). Potom som v poslednom riadku vybral PDF súbor a klikol na Process Book. Na disku sa mi zjavilo takmer rovnako veľké PDF (so sufixom v názve _NODRM), ktoré už ale nepýtalo heslo. Boh žehnaj pánovi z blogu:

http://apprenticealf.wordpress.com/